Van hectiek naar inburgeren

19
3513

Van hectiek naar inburgeren!
Langzaam aan laten we de hectische periode van de verhuizing achter ons en landen we steeds meer. De één noemt het de welbekende “bubble”, de ander een “roze wolk”, hoe dan ook, voor mij voelt het als “thuiskomen”. Alsof het er altijd al geweest is. Ik kan mij in geen enkel opzicht meer voorstellen dat ik een paar jaar geleden nog twijfels had over onze emigratie.

Natuurlijk gaat hier ook niet alles vanzelf en moeten we (correctie: mogen we) nog veel leren maar het valt of staat met de moeite die je neemt om je aan te passen, je best te doen, intentie te tonen en bovenal tempo te verlagen!

Ondanks dat we al best een gesprekje in het Portugees kunnen voeren (thuisstudie) moeten we de taal nog eigen worden en staat een taalcursus op de planning. Je wil toch immers verder komen dan “obrigada” (dankjewel), “desculpe” (sorry) en bom dia (goedemorgen).Het echte inburgeren is meer een kwestie van vooral meters maken!

Inmiddels hebben we een leuke tweedehands auto op de kop kunnen tikken en zijn we niet meer afhankelijk van de huurauto. Je legt hier gemakkelijk tientallen kilometers af om wat boodschappen te halen en met de fiets gaan is geen optie met hellinkjes van soms wel 12%.

Robin, onze dochter, heeft de eerste schoolweken achter de rug. Veel nieuwe indrukken en een compleet ander leerritme maar ze komt iedere dag weer enthousiast thuis en daar gaat het om! Ze leert in een rap tempo Portugees. Ze zit op een school waar ze elkaar (kinderen en docenten) standaard met een knuffel verwelkomen en gedag zeggen, geweldig!


Het eerste bezoek, een vriendin van mij, is geweest.
Het is ontzettend fijn om te kunnen laten zien waar we nu wonen. Voordat ze kwam vroeg ze; moet ik nog iets meenemen uit Nederland, wat mis je vooral in Portugal? Uhm……tot nu toe nog niet veel, maar neem maar hagelslag voor Robin mee, dat kennen ze hier niet. Bepakt en bezakt met hagelslag kwam ze aan en heeft ze heerlijk een paar dagen genoten van de omgeving (en de zon!).

Eindelijk een citroenboom!

Ons (huur)huis is aan kant, de verhuisdozen zijn uitgepakt, nu was de tuin alleen nog wat kaal. Het dichtstbijzijnde tuincentrum opgezocht (3 kwartier rijden) en wat mooie planten gekocht; agave’s, bananenplant, palmboompjes en een citroenboom (deze stond al lang op mijn wensenlijst).

Ik merk dat dit soort dingen heel erg helpt in “het thuis voelen”, je eigen plekje creëren. Maar last but not least is vooral het klimaat de grootste verandering, zon, veel meer zon. Natuurlijk hebben we ook al regen en storm gehad. Als het hier regent, dan komt het ook met bakken tegelijk. En er was zelfs vorst aan de grond, vrij uitzonderlijk heb ik mij door de “locals” laten vertellen.

Verder zijn we nog druk bezig met de nodige papieren regelen voor onze residentie, Portugal is een land van de “papieren”, voor alles heb je een document of bewijs nodig. Ook in dit geval dus “slow down” en geduldig meewerken.


Rituelen en gebruiken

Ondertussen verdiep ik mij graag in alle Portugese rituelen, gebruiken en tradities. Twee hele leuke websites/blogs zijn bijvoorbeeld: SaudadesdePortugal.nl en OverPortugal.nl

Zo raakte ik nieuwsgierig naar waarom je toch overal in iedere supermarkt de Bacalhau (stokvis) ziet, het moest toch wel iets zijn wat de Portugezen graag eten.

Ik ging op zoek naar allerlei recepten met Bacalhau en stuitte al gauw op honderden verschillende mogelijkheden dit te bereiden. Ik ben benieuwd naar jullie favoriete recept met Bacalhau, heb je tips voor lekkere recepten? Laat je reactie hieronder dan achter, ik zal een aantal recepten gaan uitproberen en een nieuw blog over gaan schrijven.

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

19 REACTIES

  • Ik heb je recept uitgeprint en ga deze zeker uitproberen, ik zal het verwerken in mijn volgende blog! Dankjewel.

 1. Wat heerlijk om je blog te lezen..en te lezen dat je bent thuisgekomen hier!
  Ik voel me hier ook zeer op mn gemak en toen we jaren geleden hier voor het eerst voor langere tijd neerstreken ervoer ik hetzelfde gevoel.
  Wjj hebben besloten niet permanent te wonen maar te overwinteren 4/5 mnd.
  Het goede van 2 werelden zullen we maar zeggen…alleen maar meer zomer.
  Ik kijk uit naar je volgende blog. Heel veel geluk!

  • Dat klinkt ook als een hele fijne oplossing, genieten van 2 werelden. Leuk te horen dat jullie er ook zo van genieten!

 2. Hoi Marjolein, wat leuk om weer een blog van je te lezen. Het doet mij zó denken aan mijn eigen beginperiode hier. Fijn dat het goed gaat. Ga echt voor die taal, dat zal je ook enorm helpen!
  En wat leuk trouwens… jouw verwijzing naar mijn eigen blog. Obrigada e boa sorte! 🙂

 3. Marjolien, weer super deze blog
  Heerlijk om te lezen
  Waren de meeste maar zo als jullie , als ze hier komen.
  Dank voor je story

 4. Hallo marjolein.

  Ik zit met enthousiasme je blog te lezen. Wij gaan deze meivakantie voor het eerst naar portugal en we zijn erg benieuwd hoe dit gaat zijn stiekum kijken we ook met het oog op daar leven en wonen. Met een huurauto van porto naar albufeira via wat plaatsen en weer terug. Ik vroeg me af hoe het nu gaat met jullie inburgering en hoe het met je dochter op school gaat? Onze dochter is 6) Wat ik ook nog mis is hoe jullie je van levensonderhoud voorzien? Werk je/ jullie daar of hoe komen jullie aan je inkomen nu? Hoop wat van je te horen. Gr. Bregje

  • Beste Bregje,

   Excuus voor de late reactie, jouw bericht heb ik over het hoofd gezien!

   Wat leuk dat jullie hier ook willen gaan wonen. Weten jullie al een beetje welke streek je wilt gaan wonen?

   Met onze dochter gaat het heel erg goed, ze is 14jaar en zit op een kleinschalige internationale school, ze volgt daar ook extra Portugese lessen.

   We voorzien onszelf van levensonderhoud doordat mijn man freelance op zee (buiten Portugal) werkt, we hebben hier in Portugal dus geen werk hoeven te zoeken.

   Willen jullie in Portugal werk zoeken, als je hier wilt komen wonen?

   Hartelijke groet,
   Marjolein

 5. Hoi Marjolein,

  Ik zit met veel interesse je blogs te lezen.. Wat goed dat jullie de stap hebben gezet om te emigreren.
  Wij zitten er ook aan te denken maar die stap is voor mij best lastig.
  Begrijp ik uit bovenstaande dat alleen je man werkt?
  De reden dat ik dit vraag is omdat mijn man portugees is en op een booreiland werkt en dit wil blijven doen als we evt de stap zetten om naar Portugal te verhuizen.

  Groetjes Özlem

  • Beste Özlem,

   Excuus voor mijn late reactie maar heb wat problemen met de website gehad waardoor ik niet meer kon reageren op berichten. Inmiddels is dit opgelost.
   Het klopt dat alleen mijn man werkt (ook offshore). Dus het is zeker ook een optie voor jouw man om op een booreiland te blijven werken als jullie willen verhuizen naar Portugal. Alleen is het afhankelijk of zijn werkgever/opdrachtgever hier een probleem in ziet, alhoewel je altijd nog kan overwegen zelf de reistijd en kosten te bekostigen van en naar het werk.
   Als je meer vragen hebt mag je mij gerust mailen: info@obrigada.nl

   Hartelijke groet
   Marjolein

 6. Hallo Marjolein,
  Wij zitten in de eerste fase(n) van onze zoektocht naar emigratie naar Portugal. Nu zijn we beiden (horeca) ondernemers (geweest) maar draaien onze hand nergens voor om. Is de vraag naar hotel achtig (B&B) er nog, of is dit wel zo’n beetje voldaan ? Waarin kunnen we anders het beste werk vinden ?
  Groet, Marcel en Kirsten

  • Beste Marcel en Kirsten,

   Wat leuk dat jullie je aan het oriënteren zijn om te emigreren naar Portugal!
   Wat betreft jullie vraag over in welke branche het beste werk te vinden is, is lastig te beantwoorden aangezien ik hier geen onderzoek naar gedaan heb.
   Ik hoor en zie wel dat er veel mensen een B&B of horeca gelegenheid openen (dus voornamelijk gericht op het toerisme) en dat daarin zeker wel een inkomen uit te halen valt maar het natuurlijk ook erg afhankelijk is van waar je dit gaat doen en op welke wijze je dit aanpakt.
   Wij zijn zelf niet afhankelijk van een inkomen in Portugal dus hierin kan ik je niet echt adviseren. Je zou kunnen overwegen, net zoals wij gedaan hebben, om een verkennings-vakantie te gaan maken door Portugal om zo antwoorden op je vragen te krijgen.
   Of je kan eens contact opnemen met de NCA (Nederlandse Club Algarve), maar dit platform richt zich meer alleen op de Algarve en niet heel Portugal.
   Verder kan je eens een kijkje nemen op de websites: https://saudadesdeportugal.nl/ en https://www.visitportugal.com/nl , daar kan je leuke en nuttige info over Portugal vinden.

   Hopelijk helpt dit jullie weer een stapje verder in jullie emigratieplannen.

   Hartelijke groet
   Marjolein

 7. Hey Marjolein,
  Mooi zoals je niet enkel je geblog op het net weet te verwoorden, maar ook hoe je dan nog op reactie van vragende mensen gaat informeren. Wijzelf (mijn vrouw en ik) hebben een tijdje geleden een huis gekocht in de buurt van Messines. Love at first sight was het. Het was wat verwaarloosd, het heeft wat liefde nodig, maar we krijgen het wel voor mekaar. Ik zie dat ook jonge, en niet deze zoals wij die vanaf mijn pensioen vast naar daar komen goed hun draai vinden daar. Ik wens jullie dan ook het allerbeste toe.

  Denis

  • Wat leuk te lezen dat jullie ook je hart verloren hebben aan Portugal. Heerlijk om naar uit te kijken dat jullie vanaf pensioen hier ook naartoe kunnen komen.

   • Het gevoel van ongeduld lijkt sterk op de eerst nieuwe fiets, de eerste ritten op een motor, het eerst zelf mogen rijden mt de auto, de eerste keer ,,,,,, (Oops) ja, zo sterk wil ik nu eigenlijk zeer snel 2 jaar en enkele maandjes ouder zijn, naar daar komen, en dan de oudersdomklok weer sterk vertragen.

Comments are closed.