Emigreren met Katten

9
1742

Mag ik jullie even voorstellen aan onze katten; Luna en Bella!
Luna (poes) is een Oosterse Korthaar en 7 jaar oud, Bella (poes) is een kruising tussen een Siamees en Europese Korthaar en 11 jaar oud.

Ze kwamen als kitten bij ons wonenbella en niet meer weg te denken uit ons gezin. Luna speelt graag en is erg gevoelig. Bella is een echte jager en ligt graag op schoot.

Samen kunnen ze het ook prima vinden.luna

 

 

 

Toen we eenmaal hadden besloten te gaan verhuizen naar Portugal was het voor ons geen kwestie van of Luna en Bella mee zouden gaan maar wel hoe ze mee gaan.

 

Met de auto……nee dank je!
Allerlei scenario’s hebben we doorgenomen waarbij we eigenlijk al wel vooraf wisten dat rijden met de auto geen optie voor hun zouden zijn (te lang).
Luna begint namelijk al bij de eerste bocht, in de auto, te mauwen alsof haar leven er vanaf hangt. Ik moet er niet bij nadenken dat ze dan 4 dagen in een auto zou moeten doorbrengen. En ook Bella zal dat niet fijn vinden.

Met het vliegtuig
Als je met katten wil gaan vliegen is
het handig dat je je goed verdiept in welke eisen de vliegtuigmaatschappij stelt om met ze te mogen reizen. Verder is het ook van belang dat je contact opneemt met de Nederlandse Ambassade in het land waar je naar toe gaat om na te gaan of er bijvoorbeeld nog bijzondere (quarantaine) maatregelen gelden bij aankomst.

Een moeilijke keuze

Katten mogen vervoerd worden in de cabine of in (de speciaal verwarmde) bagageruimte.
Eigenlijk wilde ik het liefst dat Luna en Bella in de cabine mee zouden gaan omdat ik het heel lastig vind om ze “uit handen” te geven. Maar ik denk dat we niemand een plezier doen als we daarvoor zouden kiezen. Vooropgesteld zou dit waarschijnlijk voor Luna het meest stressvol
zijn omdat ze dan zal blijven mauwen
(met de volumeknop op standje 10).
Ze zullen dus in het bagageruim mee gaan. Hiervoor hebben we inmiddels speciale benches aangeschaft. Ze staan al klaar voor vertrek zodat ze er aan kunnen wennen.

We zien er best een beetje tegenop en hopen natuurlijk dat alles goed gaat tijdens de reis.
Luna en Bella houden allebei erg van de warmte dus ze zullen in Portugal zich vast fijn gaan voelen.

Een aantal weetjes
Mocht je zelf besluiten te willen gaan vliegen met katten dan kan het zinvol zijn om rekening te houden met de volgende punten (info o.a. via Transavia):

 • de katten moeten tenniste 21 dagen van te voren gevaccineerd zijn tegen Rabiës
 • er moet een gezondheidsverklaring (opgesteld door de dierenarts) in het dierenpaspoort  aanwezig zijn
 • de katten moeten een chip hebben
 • je mag katten geen rustgevende medicijnen toedienen voor de vlucht
 • er wordt afgeraden de kat een aantal uren voor de vlucht te laten eten en drinken
 • de katten mogen niet bij elkaar in 1 bench (uitzondering is moeder met kitten)
 • een bench in de cabine mag een maximale afmeting hebben van L47xB30xH24 en maximaal 10 kilo wegen. Je mag maximaal 4 katten in de cabine vervoeren en 1 per persoon in de cabine boeken.
 • een bench in het bagageruim mag een maximale afmeting hebben van L102xB69xH76 en maximaal 75 kilo wegen. Per vlucht kunnen er maximaal 2 katten in het bagageruim vervoert worden. Je mag maximaal 2 katten per persoon boeken.
 • op het vliegveld van Faro in Portugal gelden geen bijzondere quarantaine maatregelen bij de aankomst met katten.

9 REACTIES

 1. O dit kennen we Marjolein ook wij hebben zitten wikken en wegen wat te doen met onze 3 katten. Auto geen optie, idd te lang.
  In het ruim geen optie omdat onze katten een stukje ouder zijn, Coffey onze zwarte kadaver (zo noem ik hem altijd) is 18 jaar, Ogin en Gaia (zusjes) zijn beiden 15 jaar. Aangezien Coffey aan Jair gehecht is en Ogin en Gaia aan mij hangen, letterlijk. Hebben wij besloten om ze mee te nemen in de cabine.
  Ogin zal haar volume op 11 zetten maar omdat ik haar bij mij houdt kan ik haar makkelijker op haar gemak stellen.

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik ze met niemand anders vertrouw en ook niet weet hoe de crew met de dieren omgaat, ik kan het niet over mijn hart verkrijgen om ze alleen in het ruim te zetten zonder dat ze ons zien.

  Als jullie in Portugal zijn laat je het weten hoe het is gegaan alsjeblieft? Ik ben zo benieuwd ernaar.
  Heel veel succes en sterkte met alles.

  • Lastig om een afweging te maken vooraf he? Je weet altijd pas achteraf of je er goed aan hebt gedaan.
   Natuurlijk laten we weten hoe het is gegaan als we zijn gearriveerd!

   • Klopt Marjolein het is idd achteraf pas te zeggen hoe het is gegaan. Ik heb er alle vertrouwen in met wat jullie besloten hebben en wat wij gaan doen met onze dieren.

    Spannend allemaal hé? Het is een hele stap die je niet over 1 nacht ijs genomen hebt, jullie niet en wij ook niet. Hebben jullie geen last van twijfels of angst? Mijn man heeft dit nogal en geen idee waar dit vandaan komt. Moed inspreken heeft helaas niet zoveel zin omdat hij het zelf in zijn hoofd plant. Ik heb nergens last van en heb er alle vertrouwen in. Ook zijn familie is niet bepaald een inspiratie voor hem en hij heeft weinig aan ze op dit gebied pffffffff.

    Liefs Yolande

    • Natuurlijk zijn er wel eens twijfels en onzekerheden maar wij vullen elkaar heel goed aan en staan er alledrie 100% achter. Het is meer een kwestie van ruimte geven en loslaten dan moed inspreken.

     Neem hem “mee op jullie reis”, hij heeft er misschien wat langer voor nodig om los te laten. Zie het als een groeiproces.

     • Hallo Marjolein,

      Dit doe ik al hem mee nemen op onze reis. Ik vertel hem wat ik me allemaal bedenk als we daar wonen. Hij heeft dit ineens gekregen en zeker nu het dichterbij komt.
      Ik zei ook tegen hem zie het als je gaat trouwen, vele krijgen dan ineens bindingsangst, twijfels en dat soort dingen. Hij vond dit geen verschil al zie ik het anders. Je maakt toch een grote beslissing, net als naar Portugal verhuizen is het een grote beslissing. Het ligt aan jezelf of het een succes of een mislukking gaat worden toch? Ik zie het met vertrouwen tegemoet.

      Ik heb al grote beslissingen in mijn leven gemaakt en heb daar nooit spijt van gehad. Als ik ergens achter sta verander ik niet van gedachten omdat ik overal aan denk voordat ik de stap zet.

      Misschien is het ook wel de leeftijd, hij heeft altijd onder moeders vleugels geleefd en nu gaan we met z’n 2en een geheel ander leven leiden en moeten het dan zelf gaan doen.

      Hij leest iets en raakt geheel in paniek, ik vraag dan overal rond en zeg tegen hem wacht tot we antwoorden hebben. Want hier heb en had ik nog nooit over gelezen of gehoord.
      Mijn vermoeden is dat hij het nu geloofd dat wat hij gelezen heeft en ik hem de antwoorden geef wat er zoal geschreven wordt wat rustiger is geworden. Ik heb hem nooit zo in paniek gezien, zo apathisch gezien of mee gemaakt. Vreselijk om hem zo te zien :'(

      Liefs Yolande

 2. Poeh…nog een hele onderneming hé..hopelijk ondervinden ze niet teveel stress van de verhuizing en zijn ze hier snel gewend! ( en jullie ook natuurlijk😉)

  • Stressloos zal niet gaan maar hopen dat ze zo min mogelijk stress in ieder geval hebben. Als we daar eenmaal zijn, kunnen we heerlijk relaxen 🙂

   Jullie ook genieten he!

Comments are closed.