Emigreren van Nederland naar Portugal

9
5813

Emigreren van Nederland naar Portugal. Je vraagt je ondertussen vast af waarom we nu juist Portugal gekozen hebben om naar toe te gaan?

Sinds ik met Ralph (mijn man) samen ben (alweer 23 jaar!), reizen we graag naar landen met een warm klimaat. De eerste jaren gingen we vooral naar de Canarische Eilanden en de Balearen. Ruim 5 jaar geleden zijn we voor het eerst naar Portugal gereisd.

de Algarve was onze eerste kennismaking met Portugal 

Inmiddels zijn we er 6 keer geweest waarbij we deze zomer met onze camper door heel Portugal gereisd zijn (van Noord naar Zuid), wat is het een prachtig land!
Ik zag hoe Ralph en Robin (onze dochter) zich thuis voelden als we weer terug in Portugal kwamen. En ook ik kan maar niet wennen aan die lange Nederlandse winters en de weinig (warme) zonuren. Ralph gooide een paar jaar geleden gekscherend een balletje op “ik zou hier best kunnen wonen”.

portugal-algarve

Van droom naar werkelijkheid

Het onderwerp kwam steeds vaker ter sprake. Maar ik had moeite met die gedachte omdat ik naar mijn gevoel mijn ouders en zus (en haar gezin) zou achterlaten. Een gedachte waar ik inmiddels totaal anders in sta.

Ik was bang dat mijn ouders het moeilijk zouden vinden en mijn vertrek niet aan zouden kunnen of dat, als er wat met hun zou gebeuren, ik er niet gelijk zou kunnen zijn. Met die gedachte blokkeerde ik het hele emigratie-idee en ging ik eigenlijk compleet voorbij aan wat inmiddels een grote droom van Ralph en Robin was geworden. Ik stond mijzelf het meeste in de weg want ik liet het niet toe om mee te dromen en te genieten van het leven. Ik was alleen maar bezig met “wat als….”. Ik keek er naar vanuit angst en niet vanuit vertrouwen.

Totdat ik 2 jaar geleden voorzichtig het idee van wonen in Portugal liet vallen bij mijn ouders. Mijn ouders zijn echt schatten! “Als jullie dat willen moeten jullie dat doen” was hun reactie. Hoe knap is het dat je, als ouders, je kind zo kan steunen en los kan laten? Ook al ben ik al lang dat kleine meisje niet meer :-)) Ik bewonder dat bij mijn ouders en ook bij mijn zus (ik schrijf vast nog een blog over jou lieve zus, als je dit leest).

praia-marinhaLoslaten en tempo verlagen

Loslaten = vasthouden & tempo verlagen = gasgeven.

Hoe meer je los kunt laten hoe meer je kan vasthouden, hoe meer tempo je kan verlagen hoe sneller je bij je doel komt. Wijze lessen die ik afgelopen jaren heb mogen ervaren.

Ondertussen bezochten we Portugal nog diverse keren en merkte dat ik steeds meer open ging staan voor het idee. Het land is prachtig, de bevolking enorm gastvrij en het klimaat zalig!

Nooit meer wintertenen, hoe zou dat zijn? Geweldig in mijn geval :-). En nee we emigreren dus niet alleen om mijn wintertenen (zo belangrijk zijn mijn tenen ook weer niet).

Ik ging de gedachte van wonen in Portugal omarmen.

Vorig jaar hebben we besloten dan ook echt te willen gaan emigreren. Daarna volgde een proces van veel lezen, mensen spreken die ook geëmigreerd zijn, surfen op internet, makelaars bezoeken, een school voor Robin zoeken, een taalcursus starten etc.
En ons huis in Nederland te koop zetten! Over al deze onderwerpen ga ik vast nog meer schrijven in vervolg-blogs.

huis-te-koop-zeeland

En dan vertel je iedereen dat je vertrekt uit Nederland.

Verschillende reacties kregen we toen we vertelde wat we van plan zijn!
Veel mensen leven inmiddels met ons mee en zijn enthousiast, dat is zo leuk. Maar natuurlijk zit er ook een lach en een traan tussen die reacties.

Ik wil het leven vieren, voelen dat ik leef, er alles uithalen wat erin zit en niet achteraf het gevoel hebben…..”had ik toch maar”….

Ik zie dat ik het voornemen om geen langdradige blogs te schrijven al gelijk in blog nummer 2 heb overschreden ;).

We hebben het doel om rond December 2016 te verhuizen. Wil je weten hoe het verder gaat? Lees dan mijn andere blogs en blijf mij volgen via Obrigada.nl.

9 REACTIES

 1. Hoi
  ja elke keer lees ik wat meer en soms 3 keer
  Waarom om je meer evt. te kunnen helpen
  In het weekend ga ik je wat info sturen
  Misschien heb je er wat aan op je blog of voor prive
  Tot laters.
  Gr
  Gariela en Cees en Tara onze Portugese geadopteerde hond
  Ik moet alles even doorsitten om te antwoorden
  Het leuke is dat er veel mensen vaak na 2 bezoeken willen verhuizen naar Portugal
  Ik heb 32 mensen die willen en denk dat er 20 gaan
  Dus werk zat, ook buiten de groep
  Succes

 2. Je hulp en tips worden zeker gewaardeerd Cees! Ik blog voor het plezier en om te delen. Sommige info kan ook misschien waardevol voor anderen zijn.
  En verder ook luchtige onderwerpen die gewoon leuk zijn te lezen 🙂

 3. Joh, je maakt het me niet makkelijk voor mijn blog. Ik heb inmiddels een aantal dingen gelezen en het lijkt of je mijn blog hebt geschreven… 😁
  Vooral het verschil tussen jou en Ralph en je reden waarom je het eerst niet zag zitten. Exact, maar dan ook exact hetzelfde als bij ons 😉

  Een feest van herkenning.

  • Leuk te lezen dat het zoveel herkenning geeft! Inmiddels sta ik volledig achter ons besluit en kan ik niet wachten totdat we er wonen, ik (we) hebben er zoveel zin in.

   Ik wens jullie ook heel veel woonplezier in Portugal en ben benieuwd naar je blog. Geef je een seintje als het online komt? Dan ga ik jullie zeker volgen.

 4. Bijna een jaar later, hoe bevalt het Portugal?? Stomme vraag misschien :-). Wij lopen ook met de gedachten te emigreren naar Portugal. We hebben de hele Algarve gehad en vinden het heel mooi maar voor ons niet om te wonen, veeeeeels te warm. Volgend jaar toeren wij door Noord-Portugal. We hebben nog 5 jaar om te plannen dan wordt ik 60 en ga dan met pensioen. Dan willen mijn man en ik samen met de katten naar Portugal verhuizen. Nu nog even uitvissen welk gedeelte ons het beste bevalt.
  Ik ben nieuwsgierig hoe het jullie bevalt en hoe het allemaal verlopen is.

  Groetjes Patricia en Oliver

  • Hi Patricia en Oliver,

   Het bevalt heel erg goed in Portugal, inderdaad bijna een jaar later maar het voelt alsof we hier al veel langer wonen, echt als thuis.
   Het Noorden van Portugal is ook prachtig, daar zijn wij vorig jaar met onze camper geweest.
   Leuk te horen dat jullie ook plannen hebben om te emigreren, ik ben benieuwd op welke streek de keuze uiteindelijk valt.

   Groetjes
   Marjolein

   • Hi marjolein, ja het zal wel even duren voordat we weten waar wij in portugal willen gaan wonen en tot die tijd zullen we nog heel vaak naar Portugal vliegen en daar zien wij niet tegenop. Wij zijn op zoek naar een leuke rustige stad niet te ver van het vliegveld. Ook wij verwachten veel bezoek van onze kinderen en vrienden en willen daarom niet te ver van een vliegveld zijn. Aljezur is prachtig maar toch een hele rit naar Faro. Ik heb veel Portugese collega’s die ons veel over hun land kunnen vertellen en ons ook ondersteunen mocht het daadwerkelijk zo ver komen en natuurlijk vind ik veel informatie in jouw blog, echt fijn. Ik zal het blijven volgen en mocht het bij ons zo ver zijn laat ik je graag weten waar het naar toe gaat. Groetjes en wie weet tot ziens.

    • Beste Patricia,

     Leuk dat je overweegt om naar Portugal te emigreren. Lijkt me ook niet verkeerd. Maar dat is niet de reden dat ik je deze reactie stuur. Het zit zo: ik ben freelance journalist en schrijf onder meer voor het emigratiemagazine VertrekNL. Daarin verzorg ik de rubriek Grensgeval: over mensen die willen verhuizen naar het buitenland, maar om een of andere reden die stap nog niet hebben gezet. In het komende nummer staat Portugal centraal. Ik zoek nu mensen die overwegen om naar Portugal te emigreren en over alle plussen (maar ook de twijfels) willen vertellen. Het komt erop neer dat ik je interview (kan telefonisch of via mail) en er een mooi verhaal van maak. Tevens is het de bedoeling dat er een foto van jou en je partner bij komt. Heb je interesse om aan de rubriek mee te werken? Stuur me dan een e-mail: info@pieterbuss.nl Ik kan je vervolgens alle ins en outs doorsturen. Mocht je nu al meer vragen hebben, dan kun je me mailen of bellen: 06-10003891.

     Dank en groet,

     Pieter Buss

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here