Ik Vertrek

10
3805

Hetpopupaire tv programma “Ik Vertrek” komt nogal eens ter sprake. Ik ben zelf een vaste kijker van het programma, geweldig, ik hou d’r van!

Als we het met mensen hebben over onze verhuizing krijgen we vaak de vraag of opmerking….”oja, zoiets als “Ik Vertrek”.

Verhuisdoos ik vertrekIk probeer dan uit te leggen dat onze situatie er iets anders uitziet. We blijven hetzelfde werk doen en we vertrekken (hopelijk) net wat beter voorbereid als de meeste gezinnen in “Ik Vertrek”. Wonderlijk overigens dat, ondanks hun veelal gemis aan goede voorbereiding, het 9 van de 10 keer toch een succes oplevert!

Maar aan de andere kant komt vaak wel de “Droom” overeen.

Soms zou ik juist wel eens willen dat ik wat minder voorbereid was en kon zeggen hoppaté we gaan nu

Maar dat zou een beetje struisvogelen zijn. portugees-talenstudieIk ben nu sinds dit voorjaar bezig met een talenstudie, daar gaat best wat tijd in zitten (en aangezien ik al lang uit de schoolbanken ben gaat dat minder rap).

Men kan wel zeggen, acht de taal leer ik daar wel maar daar kweek je geen good-will mee en zal je vervolgens de “kleine lettertjes” overal over het hoofd zien als je het hebt over documenten en verzekeringen aanvragen. Natuurlijk wordt de taal je pas echt eigen als je het in de praktijk gaat oefenen, de basis is dan ieder geval al gelegd.

Ik vertrek naar portugal

Huren of kopen

Toen we de beslissing hadden genomen te willen verhuizen hebben we overwogen een huis te kopen op de plek waar we willen wonen. Inmiddels zijn we van mening dat huren voor de eerste periode voor ons beter is. We hebben langer de tijd het gebied te leren kennen en vanuit die situatie op ons gemak op zoek te gaan naar een koophuis.

Helaas blijkt het vinden van een (lange termijn) huurwoning makkelijker gezegd dan gedaan. Er staat wel veel te huur maar dan vooral voor het toerisme en niet voor 1 of 2 jaar. Tja wat doe je dan? Heeeeeeel veel mailen, bellen, zoeken, praten en contacten leggen met de juiste mensen. Social Media helpt daar enorm bij! Al zoveel leuke nieuwe mensen leren kennen daardoor.

In Oktober gaan we weer terug voor een weekje naar Portugal om huizen te bekijken, de laatste keer voordat we definitief vertrekken!

Inmiddels begonnen met inpakken van de eerste verhuisdozen….

 

 

10 REACTIES

 1. Geeft t naderende vertrek geen stress? Ik kan me zo voorstellen dat je alles tot in de puntjes geregeld wilt hebben. Misschien kun je af en toe in je blog een Portugees woord gebruiken? Leren wij ook nog iets. Succes met inpakken….

  • Verrassend genoeg geeft het naderend vertrek (nog) niet heel veel stress.

   Tot in de puntjes alles regelen lukt helaas niet en misschien maar goed ook 🙂

   Obrigada, até a próxima vez (bedankt en tot de volgende keer), goeie tip om af en toe wat Portugese woorden erin te gebruiken!

 2. Ik wil de volgende opmerkingen maken. Wij werken niet meer en hoeven daar ons geld niet te verdienen. De reden dat wij uit Nederland weg gaan is dat we ons eens zo geliefde Nederland niet meer herkennen door de steeds voortschreidende islamisering, ik daar zelf slachtoffer van ben geworden en mogelijk nog in een rechtzaak verwikkeld kan raken.
  Ik heb het appartement gekocht binnen een maand toen wij er in juni 2016 waren. Daarvoor in Nederland heeft mijn vriend minstens 1000 appartementen en 500 woningen bekeken op internet en daarvan 15 app./huizen geselecteerd. Wij hadden van te voren bepaald in welk deel we wilden wonen ook vanwege het weer.
  Wij hebben zelf bepaald welke woningen we wilden zien, maar waren er eigenlijk binnen een week al uit. Elke woning die we daarna bezochten, daarvan zeiden we al gelijk (in stilte tegen elkaar): “Oh nee, dat is geen vergelijk met wat wij in gedachten al hebben uitgekozen. Daarnaast een heel belangrijk punt voor mi; ik kocht het appartement hoofdzakelijk van het geld van de verkoop van mijn appartement in Alkmaar. Als daar geld af zou gaan van 2 jaar huren en dan nog eens de kans van en financiele instorting van de EU met de grote kans op een bail out, daar moest ik toch even niet aan denken. Dan had ik hier geen huis meer en zou daar niets meer kunnen kopen naar mijn zin. In de Algarve gaat alles in het Engels of Nederlands, verzekeringen, dokters, makelaars, enz. enz. Als ik daar woon en alles op stel heb ga ik wel op een taal groepje tevens voor de contacten. Ik heb nu alleen al dagwerk met alle, vooral administratieve voorbereidingen van de emigratie/verhuizing.
  Als laatse voor mij in heel positieve ervaring.

  “Vandaag op onze huizenzoektocht in de Algarve een bijzondere ervaring gehad.
  We waren aan het fietsen achter de boulevard in Lagos (we waren daar niet echt naar huizen aan het kijken) en gelijk toen we uit een straatje een pleintje op kwamen hoorden we het begin van de heel indringende gitaar klanken van Sweet child ó mine van Guns en Roses het liedje dat Rene het laatst voor zijn dood gehoord heeft en ons na zijn overlijden overal achtervolgt op een positieve manier. Het overviel me als een mokerslag en werd behoorlijk emotioneel. Het werd gespeeld door een muzikant en heb het afgeluisterd. Ben naar hem toe gelopen en hem mijn verhaal verteld en hij werd er koud van. Ik zei tegen Ro: ¨kan ik dat als een teken zien van Rene dat we hier moeten gaan wonen¨?. Ro vroeg: ¨hier in Lagos¨? Nee, zei ik maar in Amendoeira (een golfresort waar we ons oog hebben laten vallen) zal ik die song niet horen. Gelijk reden we een straatje in met de naam Rua de Amendoeira, dus in feite kregen we gelijk het antwoord. Het was zo bijzonder, ben benieuwd wat het uiteindelijk wordt”

  Websites: Rightmove.co.uk Zoopla.co.uk Green-acres.pt

  Nancy Stelder

  • Bedankt voor je openhartige reactie. Ondanks de misschien minder fijne reden dat je uit Nederland vertrekt hoop ik voor je dat je met veel plezier in Portugal zal wonen.

   De rust, ruimte en de fijne bevolking zal daar vast aan meewerken 🙂

 3. Boa noite (goedeavond) Marjolein,
  Dank je wel voor je mooie verhaal, Obrigada (dank je wel) 🙂

  Ook wij zijn een jaar op zoek geweest naar een huis, vele gezien via internet. Tot dat we in contact kwamen met twee dames die we in mei 2016 hebben ontmoet en hun huis hebben gezien. Mijn man en ik gaan veelal op ons gevoel/intuïtie af. Omdat deze dames willen verhuizen en wij er eens goed gingen voor zitten, wisten we dat we ons huis hadden gevonden.
  We willen ze niet ophitsen om zo snel mogelijk te verhuizen, helpen we hun wel een huis te vinden, dit hebben ze aan ons gevraagd.
  Nu hebben wij op 12 september 2016 een huis gevonden van dezelfde verhuurder als de dames en omdat dit ook vlakbij de dames ligt, het buiten leven (we wonen nu in een flat in de randstad) waar we graag van willen genieten, de huur iets tegen valt maar met hulp kunnen we het toch huren. De huur die de dames betalen ligt lager en is voor ons beter te doen.
  We zijn blij dat we op 1-1-2017 kunnen gaan verhuizen naar Portugal.
  Onze fiscale nummers hebben we al en het was lachwekkend hoe simpel dat gaat. Met een medicijn lijst waar ons/mijn adres op staat hebben we zo op 9-9-2017 (op mijn verjaardag) in ieder geval mijn fiscale nummer gekregen. Omdat ik niks van mijn man bij me had heeft hij het op 12-09-2016 aangevraagd op dezelfde manier en er één gekregen.
  Ik wilde dit al hebben voordat we gingen verhuizen omdat dit dan makkelijker is om zo direct allerlei dingen te regelen als we er wonen.
  Een fiscaal nummer haal je af op het gemeentehuis waar je gaat of vlakbij gaat wonen en kost €10.50 per stuk. Hou hier rekening mee.
  Dit hadden wij van niemand gehoord en gelukkig kon mijn schoonmoeder dit voorschieten voor ons.

  Wij wilde al lang weg uit NL alleen is/was het land nog niet bekend. We gingen vorig jaar voor mij voor het eerst, voor mijn man en schoonmoeder al vele keren naar Portugal. Mijn man en ik voelde beiden dat alsof we thuis kwamen. En we zijn toen we weer thuis kwamen aan het zoeken geslagen. Long term huren heeft een andere betekenis dan je denkt. Long term kan ook in houden dat je van b.v oktober tot mei kan huren en niet voor 1 a 2 jaar. Dit moet je echt goed uitzoeken en bespreken met de verhuurder als je een huis heeft gevonden.

  We zijn nu bezig hier aan het uitzoeken wanneer wat opgezegd moet worden. De taal gaan we zeker leren en beginnen hier aan zodra we alles geregeld hebben. We hebben al een offerte aangevraagd bij een verzekeringsbureau en waar we al antwoord op hebben gekregen.
  Wat we niet vanuit NL kunnen regelen, regelen we in Portugal. Vele spreken Engels en het huurcontract moeten we laten vertalen naar het Engels zodat we weten of hij alle afspraken die we mondeling hebben afgesproken ook werkelijk in het huurcontract staat.

  We zijn dus al heel ver gevorderd en van het programma ( Ik vertrek) wordt ons vaak verteld om dit te bekijken. Omdat wij geen kabel hebben en geen tv kijken en dit programma ook niet willen zien, dit omdat we vaak hebben zo van je ziet wat ze je willen laten zien. Anders hebben ze geen programma.
  Dit is onze mening en hoeft niet van anderen te zijn.

  We gaan nu genieten van ons vertrek naar Portugal en om hier alles achter ons te laten. NL is niet het land meer voor ons omdat we er niks meer te zoeken hebben.

  Groet Yolande

  • Bedankt voor je uitgebreide reactie!

   Heel leuk om herkenbare verhalen te lezen. Zo zie je maar weer dat contacten leggen je verder kan helpen, zeker wat betreft het vinden van een huis. En ja hoe voorbereid je ook wil of kan zit is een onderbuik gevoel heel belangrijk om naar te luisteren.

   Wat een heerlijk vooruitzicht dat jullie in Januari kunnen verhuizen!

   Ik ben benieuwd welk verzekeringsbureau jullie in de arm hebben genomen? En in welke plaats gaan jullie wonen?

   In Oktober gaan wij een weekje terug om wat zaken te regelen, huizen te bekijken en de fiscale nummers aan te vragen.

 4. Hallo, Wij (ik, mijn man en dochter van 10) zijn 14 jaar geleden met ons hele hebben en houden naar Portugal verhuisd en willen zeker neit meer terug. Ondertussen hebben we hier een heel leven opgebouwd. We hebben een goed lopende B&B, een restaurant (op heel andere locatie dan de B&B) een import/export-zaak van fifties spullen, export van onze eigen olijfolie en hebben ook nog appartementenverhuur voor toerisme (op dezelfde locatie dan het restaurant).
  Gezien we een dagje ouder worden meoten we dringend gaan afbouwen en hebben daarom ons domein waar de B&B is te koop gezet. Ook hebben we op 500m van de B&B een huis dat te huur en/of te koop is, ook voor langere termijn te huur dus.
  Mochten jullie enige interesse hebben mag je ons steeds contacteren. Ook zullen we jullie graag te woord staan mochten jullie vragen hebben ivm de emigratie naar Portugal.
  Om te zien waar we ergens verblijven: http://www.quintadoeco.be
  In elk geval wens ik jullie veel succes met wat je gaat ondernemen, ik ben vrijwel zeker dat je hier geen spijt zal van krijgen.
  Zonnige groeten,
  lieve

  • Beste Lieve,

   Bedankt voor je reactie. Wat leuk te lezen dat jullie nog steeds met plezier in Portugal wonen! Wat een mooie B&B hebben jullie!

   Wij willen in Aljezur gaan wonen dus is dat volgens mij niet heel erg in jullie buurt?

   Heel fijn te weten dat we met vragen bij jullie terecht kunnen. Hartverwarmend !

   We kijken erg uit naar onze verhuizing.

 5. Hoi Marjolein.
  Leuk om jou weg naar een nieuw leven te lezen.
  Wij, mijn man en ik willen ook die kant op.
  Mijn man zou zelfs Suriname nog een optie vinden.
  Maar dat lijkt mij weer niets.
  Portugal heeft ook mijn hart gestolen.

  Een vriendin van haar vader woont al 20 jaar in Portugal, wel heeft hij een vakantiehuis in Nederland.
  Daar woont hij in de zomer, want dan vindt hij Portugal te heet.

  Ben bezig met het leren van de taal, dat is wel een dingetje.
  Wat een spraakgebrek is dat Portugees, 🙂

  Ik volg je verhaal in ieder geval met belangstelling.
  Groet

  • Beste Petra,

   Wat leuk te lezen dat je ook zo enthousiast over Portugal bent! Het land heeft zoveel te bieden.
   De Portugese taal is inderdaad niet makkelijk om te leren, veel oefenen met de lokale bevolking helpt enorm.
   Hebben jullie al een definitieve keuze gemaakt om te emigreren? En naar welk gedeelte van Portugal gaat jullie voorkeur uit?

   Hartelijke groet
   Marjolein

Comments are closed.