Nuttige adressen en informatie bij emigreren naar Portugal

24
3743

We wonen nu precies een jaar in Portugal maar het hele proces van emigratie duurt natuurlijk al veel langer. In de voorbereiding ervan vond ik het erg fijn dat er mensen waren die met praktische tips kwamen zoals adressen van banken, verzekeraars, advocaten, accountants etc.

Ondertussen hebben we zelf ook nieuwe nuttige adressen opgedaan.
Om andere mensen te helpen die ook op zoek zijn naar deze informatie en de hoeveelheid vragen die ik via emails heb ontvangen zal ik hieronder enkele nuttige adressen vermelden.

Financas

Als je gaat emigreren naar Portugal heb je een NIF nummer nodig, of ook wel een numero de contribuente genaamd. Dit is te vergelijken met het burgerservicenummer in Nederland. Het NIF nummer is persoonsgebonden en kan worden aangevraagd bij de lokale Financas (belastingdienst). Let op, dit kan niet online, je zal dus naar de Financas toe moeten gaan).
Het NIF nummer kan je zelfs al aanvragen voordat je verhuisd bent (later dien je dan nog wel je nieuwe woonadres te wijzigen bij de Financas).

Meenemen:
* paspoort
* water of elektrarekening waar je naam en adres op vermeld staat.

Kosten:
* €10,20 per persoon

Let op:
Een kind heeft zelf ook een persoonlijk NIF nummer nodig, dus vraag deze ook voor je kind apart aan.

 

Residentie aanvragen

Binnen 3 maanden na aankomst in Portugal dien je een residentie aan te vragen bij de gemeente (Câmara municipal). Deze residentie is vervolgens 5 jaar geldig waarna je een definitieve verblijfsvergunning aanvraagt .

Meenemen:
* paspoort
* uitschrijfbewijzen uit Nederland
* bewijs van ziektekostenverzekering
* bewijs van voldoende financiële middelen, bijvoorbeeld een bankafschrift
* geboorteuitreksels
* legaal huurcontract waar je naam op staat vermeld of koopcontract van het huis wat je in Portugal gekocht hebt.

Kosten:
* €15,- per persoon

Let op:
Voor een kind moet ook persoonlijk residentie aangevraagd worden.

Het is soms per gemeente afhankelijk welke documenten vereist zijn.

Seguranca Social

Als je in Portugal gaat werken (loondienst of als zelfstandige) dan ben je verplicht om een zorgverzekering af te sluiten bij de Seguranca Social. Dit betreft een inkomens afhankelijke premie.

Je kan je desgewenst, op eigen initiatief, bijverzekeren middels een particuliere zorgverzekering. Hiermee kan je bijvoorbeeld aanspraak maken op een (gedeeltelijke) vergoeding in het particuliere ziekenhuis.

Wij hebben er zelf voor gekozen om ook een particuliere zorgverzekering erbij af te sluiten (zie ook onderwerp verzekeringen in dit blog).

Website Seguranca Social: http://www.seg-social.pt/inicio

Rijbewijs registreren

Binnen 6 maanden na residentie ben je verplicht je rijbewijs te registreren bij de IMT (Instituto da mobilidade e dos transportes), in de Algarve gelokaliseerd in Faro.

Portugal staat bekend om de vele documenten, voor alles is weer een ander papiertje nodig. Hierdoor ontstaan vaak lange wachtrijen en kan het zomaar zijn dat je vele keren heen en weer moet rijden. Daarom hebben wij gekozen voor een tussenpersoon (http://doclagos.com/en/homepage/) die alles voor ons geregeld heeft, we hoefden maar 1 keer naar Faro te rijden en waren binnen 5 minuten klaar.

Je ontvangt vervolgens een papier die je bij je rijbewijs moet bewaren waarin het bewijs staat dat je hier woont en geregistreerd staat.

Bij Doclagos spreken ze zowel Portugees als Engels.

Advocaat


Afhankelijk voor welke zaken je een advocaat zoekt is het goed te weten dat er een advocaat en solicitador bestaat, beiden behartigen juridische belangen. Veelal kan een solicitator volstaan, welke ook vaak goedkoper is.

Als solicitador hebben wij een goeie ervaring met Anabela Galvanito (Aljezur), info@anabelagalvanito.pt Anabela spreekt Portugees en Engels.

Als advocaat hebben we een goeie ervaring met Bruno Fermin Melo (Carvoeiro) , brunoferminmelo-19115L@adv.oa.pt . Website: http://www.algarveadvocaten.com/.
Hij spreekt Portugees en Nederlands.

Bank

Het vinden van een bank die het beste bij je past vergt even wat uitzoekwerk maar uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij de BPI bank http://www.bancobpi.pt/particulares.

De BPI heeft ook de optie telebankieren en de telebankieren app is erg gebruiksvriendelijk.

Bij de BPI bank kan je desgewenst ook verzekeringen afsluiten.

Het openen van een bankrekening gaat vrij eenvoudig, hiervoor heb je een NIF (numero de contribuente) nodig, je ID bewijs en een bewijs van woonadres. Meestal vraagt een bank ook een minimale storting van een bedrag te doen (bij de BPI bank is dat €100,-).

Accountant

Het vinden van een goeie accountant was best even een zoektocht maar uiteindelijk hebben we er twee gevonden waar wij erg tevreden over zijn.

In het begin hadden wij als accountant Rui Miguel Guerreiro uit Lissabon; rmg@accountbook.pt . Website: http://www.accountbook.pt

Rui Miquel spreekt zowel Portugees als Engels.

Maar omdat we uiteindelijk Lissabon wat ver weg van onze woonplaats vonden wilde we graag een accountant dichter bij. Nu hebben we Silvia Andrez uit Portimao als accountant, ze spreekt zowel Portugees als Engels, email: andrez.fernandes@gmail.com

Verzekeringen

In Portugal hebben wij als verzekeringsagent Sérgio Neves van Neves Insurance , website: http://www.nevesinsurance.com/index.php/pt-PT/
Mailadres: nevesinsurance@gmail.com

Sérgio spreekt zowel Portugees als Nederlands. Wij hebben bij hem onze inboedel, reis, aanvullende zorg en autoverzekering afgesloten.

Verhuizer

Over het vinden van een verhuizer en de manier waarop wij verhuisd zijn had ik al eerder een apart blog geschreven, deze vind je hier

Wij zijn erg tevreden over het verhuisbedrijf wat wij gekozen hebben: Transwilly uit Alcantarilha. Website: https://transwilly.net/

Boek

Het boek “Wonen en kopen in Portugal” vond ik een waardevolle aanvulling ter voorbereiding van onze emigratie.

In Januari 2017 is er een herziene druk van het boek uitgekomen. Je kan het hier bestellen of eventueel via een lokale (Nederlandse) boekenwinkel.

24 REACTIES

 1. Geweldig al die adressen en weetjes op een rij. Ik ga proberen ze in de bestanden te zetten van Nederlanders en Belgen in Portugal. Een aantal dingen staan daar al in, maar hier zitten goeie aanvullingen bij, volgens mij.
  Bedankt!
  groeten van Scarlett

  • Dankjewel Scarlett. Ik heb ook veel gehad aan de Facebookgroep Nederlanders en Belgen in het begin van onze emigratie. Zo helpen we elkaar.

 2. Leuk om weer eens wat van je te ” horen” / lezen…je tips hebben geen nut voor ons want ee blinven toch liever “parttime” Portugezen maar je aan hef, we willen hier nooit meer weg, is prachtig. Dat zegt dat jullie je hier thuis voelen wat ik me zo goed voor kan stellen. Ook dat ervaren wij zo.
  Groeten , Tannie Slager.

  • Wat fijn te horen dat jullie je ook zo thuis voelen in Portugal. Zijn jullie er nu ook weer, aan het “overwinteren”?

 3. Hoi , even een lastige vraag misschien maar mocht je nou geen water of electra rekening op je naam hebben staan kan je dan toch nog een NIF nummer aanvragen ?

  • Als het goed is accepteren ze ook bijvoorbeeld een bankafschrift met je volledige naam en adres erop vermeld.

 4. Hi! Wat een ontzettende handige informatie zeg! Ik zit wel een beetje in de knoop over hoe ik kan bewijzen waar ik woonachtig ben om bovenstaande zaken aan te vragen. Ik wil me inschrijven op het huis (koop) van de ouders van mijn vriend. Mijn vriend is Portugees en ik Nederlands. Voor de NIF aanvraag heb ik een bewijs nodig van inschrijving, maar dat heb ik niet, want voor die inschrijving bij het huis van de ouders van mijn vriend heb ik weer een NIF nodig. Of ben ik het mezelf nu veel te moeilijk aan het maken? Een adres in Nederland kan ik dan niet meer gebruiken, want daar ben ik dan inmiddels uitgeschreven. Ik wil daar ook zeker geen post meer op ontvangen, want die krijg ik nooit meer in handen….. Ajudaaaaa 😉

  • Beste W,

   Een NIF aanvragen kan je vrij makkelijk doen, alleen heb je een bewijs nodig van adres ergens (ook al is dat nog een Nederlands adres), zolang er maar je naam op staat. Veelal wordt een electra rekening, telefoonrekening o.i.d. gebruikt. De rekening mag niet ouder dan een paar maanden geloof ik zijn. Hoe lang is het geleden dat je je uit Nederland hebt uitgeschreven?

 5. Hoi Marjolein, we zijn dan wel geen fb vrienden meer? Maar kwam deze tegen en heb in de nieuwe groep gezet.
  Hoop dat alles goed gaat, ik ben het niet met alles eens, maar dat hoeft ook niet.
  Veel succes
  Cees vanuit Setubal.

  • Ik zit al lang niet meer op Facebook.

   Het is een persoonlijk blog, dus je hoeft het ook niet met alles eens te zijn, het is een persoonlijke ervaring die ik deel.

   Hoop dat alles goed met jou en Gaby gaat.

   Hartelijke groet
   Marjolein

 6. Hallo Scarlet,
  De meeste zaken hebben we al uitgevonden maar je bent er zitten nog een paar nieuwe waardevolle aanvulling voor ons bij. Hiervoor onze hartelijke dank.
  Met vriendelijke groet
  Carry van der Maarel Abbo

 7. Super allemaal. Reuze bedankt voor de moeite.
  Ik ben overigens geen beheerder/moderator meer bij bovengenoemde site.

  • Ik ben even in verwarring Scarlett….dit is mijn blog….hiervan ben je toch geen beheerder geweest? 🙂
   Groetjes
   Marjolein

   • Neeee, sorry voor de verwarring. Ik bedoelde de FB pagina Nederlanders en Belgen in Portugal, waar ik in mijn eerste opmerking aan refereerde. Ik zei nl. dat ik de bestanden daar zou aanvullen met jouw gegevens.

 8. Hallo, ik heb een vraagje,
  Onder het kopje ‘residentie aanvragen’ bewijs van voldoende financiële middelen, bijvoorbeeld een bankafschrift, hoeveel moet je op je bankafschrift hebben zodat het goed gekeurd zou worden?
  Alvast erg bedankt,
  Robert Dahler

Comments are closed.