Een to-do-week

14
2598

Het is een hectische tijd afgelopen weken. De verhuisdatum komt steeds dichterbij (nog 5 weken!).

We zijn vorige week afgereisd naar Portugal om alvast wat zaken vooraf te kunnen regelen

FinancasZo hebben we onze Fiscale nummers (NIF, oftewel Numero de Contribuinte) aangevraagd bij de Financas. Met de paspoorten en bewijs van woonadres op zak was het zo gepiept.

Je fiscale nummers heb je zo’n beetje overal voor nodig om weer andere documenten te kunnen aanvragen en bijvoorbeeld een bankrekening te kunnen openen.

De volgende stap was een bankrekening openen. Het is best lastig vooraf een goeie keuze te maken welke bank het beste bij je past.

bpiWe hebben aan een aantal mensen, die inmiddels al een poosje in Portugal wonen, gevraagd welke bank ze gebruiken en daaruit kwamen vooral de BPI en de Credito Agricola naar voren die ons het meeste aanspraken. We hebben uiteindelijk voor de BPI gekozen.

Met de paspoorten, fiscale nummers en bewijs van woonadres opende we onze eerste Portugese bankrekening.

Een week “proef-wonen”

We zijn maanden lang op zoek geweest naar een huurhuis in de regio (Aljezur) waar we willen gaan wonen. Het probleem zit in het feit dat er weinig “long-term-rental” huizen beschikbaar zijn die langer dan 6 maanden worden verhuurd. De meeste huizen worden liever door eigenaren verhuurd in het vakantieseizoen.

Cowboys and Indians
Ik had er een dagtaak van gemaakt om makelaars, vakantieverhuur-sites, (Portugese) marktplaats-sites en sociale media af te struinen voor huurhuizen. Ook plaatste ik regelmatig oproepjes op Facebook. Soms met succes maar ook heel vaak zonder. Er bestaan helaas ook redelijk wat “Cowboys and Indians” op dit gebied, mensen die een slaatje willen slaan uit de onervaren zoekers (hoge huurprijzen, rare huurcontracten etc).

Uiteindelijk wierp onze zoektocht zijn vruchten af en kwam daar het bericht van een makelaar die misschien wel iets wist. Het bleek een koopwoning te zijn die nog niet was verkocht en de eigenaar wel openstond voor lange termijn huur.

Weekje Proef-wonen
Maar het was natuurlijk lastig om alles vanaf wat foto’s en mailinformatie te kunnen huisbeoordelen vanuit Nederland. Toen kwamen we op het lumineuze idee om misschien eerst een weekje te gaan “proef-wonen”, we moesten immers toch terug naar Portugal om een aantal zaken te regelen. Het zou toch geweldig zijn om het nuttige met het aangename te kunnen verenigen 🙂 Ik legde het idee voor aan de makelaar (die functioneerde als tussenpersoon).

We kregen groen licht, joepie! Vooraf hadden we al helemaal uitgezocht waar het huurhuis stond en hoe de omgeving eruit zag, dat gaf al veel voorpret. Maar toch natuurlijk ook wel spannend dat het misschien niet zou zijn wat het leek te zijn.

In ons hart gesloten
Eenmaal aangekomen bleek het in het echt nog veel leuker dan gehoopt. Vooral het gebied waar we gaan wonen hebben we in ons hart gesloten.

panorama-amoreira

Zo’n weekje proefwonen is ideaal om erachter te komen of dit echt is wat je zoekt.
In ons geval bleek dit zo te zijn. Inmiddels zijn we met de eigenaar overeengekomen dat we het huis vanaf December in ieder geval voor 1 of 2 jaar gaan huren. Dat is een fijn vooruitzicht.

Nu inmiddels weer terug in Nederland om de laatste spullen in te pakken, verhuisberichten te regelen, verzekeringen op te zeggen en last-but-not-least, ons uit te schrijven uit Nederland!

 

14 REACTIES

 1. Super.leuk en ben super blij voor jullie
  Ga evt, rustig verder zoeken en een voor alles de tijd.
  Maak er een kalmer en relaxer leven
  XXXhoop jullie eens in het echt te zien
  Gr uit Setubal
  Gabriela en Cees

 2. Als ik zo naar buiten kijk is dit een prima moment om te gaan.
  Lijkt me overigens wel een raar gevoel om je uit te moeten schrijven….bijna point of no return.
  Veel energie gewenst voor de komende weken.

 3. Heerlijk voor jullie dat het ook in werkelijkheid is wat je had gehoopt!
  Wij hebben gekozen voor overwinteren wat we de afgelopen 4 jr. twee mnd deden aan de Algarve en nu uitbreiden naar 4mnd.
  Deze winter willen we gaan kijken waar ee de volgende winter willen doorbrengen.
  Succes met de voorbereidingen en vooral ook de voorpret!

 4. Een droom die uitkomt lijkt me. En je dromen achterna gaan, je hart volgen en dien wat he hart verteld is super, stoer, verademd en fantastisch!
  Ben er zelf ook mee bezig. Heerlijk! ❤️
  Ooit hoop ik je nog eens te ontmoeten!
  Wat ga je nu doen met je sieraden?
  Anders weet ik mogelijk nog wel iets voor je.

  • Dankjewel!!De sieraden wil ik zeker weer oppakken alhoewel ik nu nog niet kan inschatten in welk tempo dat zal gaan :-).
   Ik ben heel benieuwd met wat je bedoelt met jouw plannen??

Comments are closed.