Verhuisd!

18
2662

Het is zover, we zijn verhuisd!
Wat een hectische weken waren het. Ons leven bestond uit een constante flow van dozen inpakken, dingen regelen, spullen verkopen en opruimen.

Op maandag 5 december kwam de verhuiswagen onze inboedel ophalen.

Met 6 man sterk hebben we een hele dag dozen in de vrachtwagen geladen. Met alleen nog een kampeer tuinset, wat matrassen om op te slapen en een klein tv’tje bleven we achter in een leeg huis. De verhuiswagen bleek eerder in Portugal aan te komen dan was voorspeld dus Ralph vloog na 2 dagen richting Portugal om de verhuiswagen op te vangen.

Wat een spannende reis!

Enkele dagen daarna volgde ik samen met onze dochter en de katten. Tegen deze vliegreis zag ik op omdat ik niet wist hoe de katten zich zouden houden tijdens de reis. Maar eigenlijk is alles heel goed gegaan.

Het voelde heel onwerkelijk om nu niet met een retourvlucht maar een enkeltje te vliegen. Ik had sterk de neiging om gewoon even tegen het hele vliegtuig te zeggen “he, ik ga naar huis” 🙂

We kwamen in het donker ’s avonds aan, het huis stond tot aan het plafond toe vol met dozen. De volgende ochtend werden we al gelijk getrakteerd op een stralend zonnetje en 20 graden. Dat je jezelf wijs moet maken dat het winter is, is een vreemde gewaarwording.

Na 7 dagen lang non stop dozen uitpakken en het huis inrichten begonnen zich de oververmoeidheidsverschijnselen te tonen. We besloten wat meer rust in te bouwen en vooral van de omgeving te gaan genieten. Er is nog zoveel te ontdekken. Ik wilde het hardlopen weer oppakken (iets wat mij door de hele verhuizing niet meer lukte om te doen). Verder had ik in Nederland, net voordat we vertrokken, een nieuwe moutainbike gekocht. En dat bleek een fijne aankoop.

De meeste Portugese huizen hebben geen postbus dus heb je een aparte postbox. Die van ons staat ongeveer 10 kilometer van ons huis vandaan. Een mooi fietstochtje dus 😉

Van huurauto naar koopauto

Eén van de eerste dingen die we moesten gaan regelen was het kopen van een auto, we hadden immers de eerste twee weken een auto gehuurd. Dat was wel even een spannend dingetje. Je weet natuurlijk nooit vooraf of je een “kat in de zak koopt”. Goed uitgezocht hoe het werkt met het kopen van een tweedehands auto en uiteindelijk via de Portugese Marktplaats een auto gekocht.

De Portugese slager en de lokale boeren

De eerste weken bestonden vooral uit; “alles voor het eerst ontdekken”, de do’s and don’t goed in je oren knopen. Portugezen zijn bescheiden mensen met een warm hart. Ze waarderen het enorm als je je best doet om je in het Portugees verstaanbaar te maken, ook al ben je de taal nog niet geheel machtig.

Door je vooral niet te gedragen als “de toerist” of “de Portugal-Specialist” en je niet met veel bombarie proberen hun land eigen te maken kom je heel ver.

Natuurlijk kan je voor al je boodschappen terecht bij de bekende supermarkten zoals de Intermache, de Aldi, de Lidl en de Continente maar er is niks leukers (en beter!) dan je inkopen te doen bij de echte boer en slager. De Casa do Porco Preto (het huis van het zwarte varken) is een kleine slager waar we inmiddels al ons vlees vandaan halen. Onze groenten halen we op zaterdag op de lokale boerenmarkt. Zo scoorde ik afgelopen zaterdag deze geweldige Romanesco broccoli (wat een plaatje he).

Onze eerst kerst in Portugal

De feestdagen kwamen er aan, traditiegetrouw hebben we de kerstboom gezet. We weten dat de Portugezen vooral Kerstavond vieren en niet zozeer eerste en tweede kerstdag. Waar je ook komt wordt je “Boas Festas” gewenst (Fijne Feestdagen).

Een rare Kerst was het wel met 20 graden :-).

Morgen oudjaarsdag, ik wens iedereen een gezond, bijzonder en fijn 2017 toe!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

18 REACTIES

 1. Hoi Marjolein, hartstikke leuk om te lezen!
  Ja, die enkele reis naar Portugal voelt dan toch wat vreemd hè? Ik weet dat ook nog.
  Die beginperiode is erg onwerkelijk, vond ik ook!
  Veel succes en vooral veel plezier in mijn/ons mooie Portugal! 🙂
  Beijinhos!

  • Ja die enkele reis voelde heel vreemd maar ook heel erg goed. De beginperiode is een soort bubble waar je in zit, alles is nieuw.
   Beijinhos 😉

 2. Geweldig drukke tijd geweest maar nu in ander tempo het leven in Portugal gaan genieten. Prettige bevolking de zon de natuur. Jullie zullen het nog druk zat hebben maar geniet ook van de vrijheid in dit heerlijke land.

 3. Ik wens jullie heel veel succes na deze stap en een goed en gezond 2017. Lees je verslagen met veel interesse want wij hebben al jaren de plannen om met ons pensioen te verkassen naar Portugal.

  • Wat leuk te horen dat jullie ook willen verhuizen naar Portugal. Hebben jullie een speciale plaats in gedachten?

 4. Wat fijn dat jullie allerlei ideeën opzetten voor mensen die willen of gaan emigreren
  Wij zelf zijn ook bezig om het te verwerkelijken,komt veel op ons af schrijf ook alles op wat ik hier tegen kom super hoop het volgend jaar op een rijtje te hebben .
  Groetjes Brenda uit Kapelle

  • Hi Brenda,

   Wat leuk, ik zie dat je uit Kapelle komt! Dat is heel dicht waar wij gewoond hebben in Nederland (Kattendijke).

   Mocht je vragen hebben omtrent het emigreren, stel ze gerust, maar wellicht kan je al heel veel info uit het blog halen.

   Groetjes
   Marjolein

 5. Hoi Marjolein

  Ja klopt dat is niet ver uit mekaar wat is het wereldje dan klein hè
  Heb nu nog geen vragen maar als ik er heb is het een geruststelling dat ik ze aan jou kan vragen
  Daar voor alvast bedankt
  Groetjes Brenda

Comments are closed.